Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κέρδισαν σχεδόν 2% την περασμένη Παρασκευή, καθώς το Ιράκ εξέφρασε τη στήριξή του για περικοπές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, αλλά έχασαν περίπου 4% σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφοντας την τρίτη εβδομαδιαία απώλειά τους για πρώτη φορά από τον Μάιο.
«Οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στη μειωμένη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι ανησυχίες για τις πιθανές διακοπές της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν κάπως υποχωρήσει», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί.
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησαν επίσης τους φόβους για υποχώρηση της ζήτησης. Επιπλέον, τα διυλιστήρια στην Κίνα ζήτησαν μικρότερο εφοδιασμό από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, για τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, ο Κικουκάβα είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστηριχθούν εάν το WTI πλησιάσει τα 75 δολάρια το βαρέλι και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποφασίσουν να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού μετά τον Δεκέμβριο.
Οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να επιβραδύνουν τις αγορές αργού.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 26 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου που λειτουργούν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes BKR.O.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,06% στα 77,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,06% στα 81,48 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,232% στα 45,125 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 1.941,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,81% στα 22,102 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,21% στα 3,6303 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0689 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,14% στο 1,2239 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8733 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr