Η άνοδος έρχεται αφότου και το αμερικανικό αργό και το μπρεντ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου την Τετάρτη, καθώς η ανησυχία για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή αμβλύνθηκε και ο προβληματισμός για τη ζήτηση των ΗΠΑ και της Κίνας εντάθηκε. Το μπρεντ διαπραγματεύεται σχεδόν 20 δολάρια το βαρέλι χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του Σεπτεμβρίου.
Τα στοιχεία της Πέμπτης από την Κίνα υποδηλώνουν ότι η καταπολέμηση του αποπληθωρισμού εν μέσω αδύναμης ζήτησης παραμένει πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας.
Οι κινεζικές τιμές καταναλωτή κινήθηκαν χαμηλότερα τον Οκτώβριο, καθώς βασικοί μετρητές της εγχώριας ζήτησης έδειξαν αδυναμία που δεν παρατηρήθηκε μετά την πανδημία, ενώ ο βαθύτερος αποπληθωρισμός των εργοστασίων έθεσε αμφιβολίες για τις πιθανότητες ευρείας οικονομικής ανάκαμψης.
Νωρίτερα την εβδομάδα, τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Οι δείκτες ζήτησης δεν φαίνονται ρόδινοι ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), ωστόσο, έχει καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων δεδομένων αποθέματος πετρελαίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για αναβάθμιση του συστήματος.
Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) πρόκειται να παρουσιάσουν την άποψή τους για την κατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών ζήτησης-προσφοράς την επόμενη εβδομάδα.
Από τις αναφορές του περασμένου μήνα, αναμένεται να προκύψει υψηλότερη παραγωγή από τη Βενεζουέλα μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κάλουμ Μακφέρσον, επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec, υπογραμμίζοντας επίσης την επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης.
«Υπάρχει κίνδυνος η αγορά να είναι πλεονασματική το επόμενο έτος, ακόμη κι αν οι Σαουδάραβες επεκτείνουν τις περικοπές τους πέρα από τα τέλη Δεκεμβρίου», είπε.
Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής για το 2024.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,44% στα 75,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,50% στα 79,94 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,672% στα 47 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,27% στα 1.952,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,51% στα 22,613 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,17% στα 3,6312 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0688 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,18% στο 1,226 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8719 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr