Παρά τις διακυμάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το μπρεντ οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο περίπου 5%, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται πάνω από 3,5%, αφού αμφότερα κατέγραψαν σημαντική άνοδο τη Δευτέρα.
Η άνοδος οφείλεται στο ενδεχόμενο διαταραχών στις εξαγωγές της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση το Σαββατοκύριακο της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να στηρίξουν τις τιμές βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Κέλβιν Γουόνγκ, ανώτερο αναλυτή αγορών στον OANDA στη Σιγκαπούρη.
Η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τους περιορισμούς της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές του αργού, ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank Thu Lan Nguyen και Carsten Fritsch.
«Δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή θα εμπλακούν άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση, η οποία θα απειλούσε να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή αργού πετρελαίου αυτών των χωρών», ανέφεραν.
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το πλαφόν της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι, για να κλείσουν τα κενά στον μηχανισμό που σχεδιάστηκε να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και σημαντικός εξαγωγέας και ο αυστηρότερος έλεγχος των αποστολών της από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.
Επίσης την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος ενδείξεις ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας μέχρι στιγμής φέτος και αναμένει περαιτέρω κέρδη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
«Τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς παρέμειναν στο επίκεντρο στην αγορά αργού πετρελαίου», δήλωσε ο Ντάνιελ Χάινς, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ, προσθέτοντας ότι οι τιμές την Παρασκευή αυξάνονται λόγω των ενισχυμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
«Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης όταν ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αναμένει πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αυτό το τρίμηνο. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς», είπε ο Χάινς.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται επίσης πιέσεις από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, τα οποία δείχνουν μηνιαία πτώση στις κινεζικές εισαγωγές αργού.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό «σκαρφαλώνει» 3,84,% στα 86,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ καταγράφει άλμα 3,69% στα 89,16 δολάρια το βαρέλι.
Πιο ήπια το φυσικό αέριο
Ανοδικά, αν και πιο ελαφρά, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,317% στα 53,700 ευρώ η μεγαβατώρα.
Γενικότερα, πάντως, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτινάχθηκε αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και των τρωτών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης μιας διαρροής σε αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας, για την οποία υπάρχει υποψία δολιοφθοράς.
Ο χρυσός ενισχύεται 1,22% στα 1.906,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,83% στα 22,358 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,13% στα 3,5857 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0522 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,01% στο 1,2174 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8643 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr