«Οι φόβοι για οικονομική ύφεση ενδέχεται να κυριαρχήσουν και πάλι στην κίνηση της αγοράς πετρελαίου λόγω των αυξανόμενων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά την επιθετική στάση της Fed την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια αγοράς στην CMC Markets στο Ώκλαντ.
Οι κορυφαίοι φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής στον κόσμο, η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας ότι η αυστηρή πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο έφτασε σε υψηλό 10 μηνών την Τρίτη, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων προσέλκυσαν τους επενδυτές προς το δολάριο.
Ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς γίνεται πιο ακριβό για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια ενδεχόμενη διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, μια προειδοποίηση που έρχεται ένα μήνα αφότου ο Fitch υποβάθμισε τις ΗΠΑ λόγω της κρίσης ανώτατου ορίου χρέους.
«Η απειλή του τερματισμού των λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ο πιθανός αντίκτυπός της στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που το πετρέλαιο θεωρείται όλο και πιο δύσκολο να φτάσει τον μαγικό στόχο των 100 δολαρίων/βαρέλι», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.
Ωστόσο, η προσφορά παραμένει περιορισμένη καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους. «Η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να υποσκελίσει τη ζήτηση στο άμεσο μέλλον και ως εκ τούτου οποιαδήποτε αδυναμία, ακόμα κι αν ξεκινά με… πόνο, δεν θα πρέπει να διαρκέσει», πρόσθεσε ο Varga.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% από τα μέσα του έτους, κυρίως λόγω της στενότερης προσφοράς, εξαλείφοντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την JP Morgan.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,68% στα 89,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,66% στα 91,28 δολάρια το βαρέλι.
Αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο
Ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 6,294% στα 41,645 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,25% στα 1.931,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,41% στα 23,288 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,28% στα 3,6608 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,06 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,18% στο 1,2189 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8696 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr