Το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου υποχωρεί κατά 97 σεντς ή 1,04% στα 92,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) χάνει 97 σεντς ή 1,08% στα 88,69 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο τύποι πετρελαίου είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 1 δολάριο στις προκαταρκτικές συναλλαγές της Πέμπτης.
«Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη χθεσινή συνεδρίαση της FOMC, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Ωστόσο, εξακολουθούσε να θεωρείται μια γερακίσια (hawkish) παύση, η οποία άσκησε πιέσεις στα assets υψηλού κινδύνου», όπως το πετρέλαιο, αναφέρουν οι αναλυτές της ING.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση της FOMC, αλλά ενίσχυσε την επιθετική της στάση προαναγγέλλοντας μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και τη συνολική ζήτηση για καύσιμα. Αυτή η στάση οδήγησε επίσης στην «εκτίναξη» του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, κάνοντας το πετρέλαιο ακριβότερο για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Οι αγορές ενέργειας αντέδρασαν και στα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι η πτώση -2,14 εκατ. βαρέλια έναντι 5,25 εκατ. βαρελιών που αναμενόταν- ήταν μικρότερη απ’ ό,τι περίμεναν. Η άντληση αποθεμάτων οφείλεται κυρίως στις ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ μειώθηκαν, καθώς τα διυλιστήρια ξεκίνησαν την ετήσια φθινοπωρινή συντήρηση, ανέφερε ακόμη η EIA.
Παράλληλα, η Morgan Stanley αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του Brent, λέγοντας ότι η αγορά θα μπορούσε να παραμείνει ανεπαρκής για αρκετά τρίμηνα, ειδικά μετά τις περικοπές παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ρωσία, αλλά είπε ότι οι τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φαίνονται «υπερβολικές» (stretched). Η MS αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι στο τέταρτο τρίμηνο από 82,5 δολάρια. Επίσης, αύξησε τις προοπτικές της κατά 12,5 δολάρια σε 92,5 δολάρια το βαρέλι για το α’ τρίμηνο του 2024, κατά 10 έως 90 δολάρια για το δεύτερο, κατά 7,5 δολάρια σε 87,5 δολάρια για το τρίτο και κατά 5 έως 85 δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο.
Στα βασικά μέταλλα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 1,12% στα 1.945,10 δολάρια ανά ουγγιά, το ασήμι χάνει 1,40% στα 23,503 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει «βουτιά» 2,44% στα 3.684 δολάρια η λίβρα.
«Βουτιά» για το φυσικό αέριο
Πτώση άνω του 6% σημειώνουν τα futures του φυσικού αερίου, καθώς φαίνεται να κάμπτονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους σε Νορβηγία και Αυστραλία.
Η Chevron και τα συνδικάτα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τη μεσολάβηση ρυθμιστικών αρχών για τον τερματισμό των απεργιών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Παράλληλα, οι νορβηγικές ροές ανακάμπτουν καθώς επανέρχεται δυναμικά η ροή στο γιγαντιαίο κοίτασμα Troll, μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στη λειτουργία, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr