Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό έχουν καταγράψει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και βρίσκονται σε τροχιά για τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες αυξήσεις τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.
«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το ανελέητο ράλι της τιμής του πετρελαίου έλαβε χώρα ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερη ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα, καθώς αυτές οι οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρή επιβράδυνση, γεγονός που δείχνει πόσο σφιχτή έχει γίνει η πλευρά της προσφοράς στην εξίσωση», δήλωσε ο Μάριος Χατζηκυριάκος της χρηματομεσιτικής XM.
Η Κίνα, που θεωρείται η κινητήρια δύναμη της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, παραμένει πιθανώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Ωστόσο, μια σειρά μέτρων τόνωσης και η καλοκαιρινή «έκρηξη» ταξιδιών βοήθησαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες να ανακάμψουν τον περασμένο μήνα και τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή, λόγω των ισχυρών περιθωρίων εξαγωγών.
«Η έλλειψη παρατεταμένης προόδου, ωστόσο, θα θεωρηθεί ως σημαντική οπισθοδρόμηση από την πλευρά της ζήτησης», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.
Τα βλέμματα θα στραφούν επίσης αυτή την εβδομάδα στις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για τα επιτόκια της Federal Reserve στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να περιμένουν με ανυπομονησία και οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
Πάντως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η κορύφωση των επιτοκίων δεν είναι μακριά, καθώς η πληθωριστική πίεση, γενικά, έχει μετριαστεί επιτυχώς.
«Οι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν μπερδεμένοι για το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να ταπερικόπτουν», είπε ο Βάργκα. «Το μάντρα που ακούγεται πολύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (σ.σ. παραμονής τους σε αυτό το ύψος) θα είχε τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου», συμπλήρωσε.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν αυτόν τον μήνα τις περικοπές εφοδιασμού μέχρι το τέλος του έτους, αλλά το αν αυτές οι περικοπές θα επεκταθούν και το επόμενο έτος είναι αβέβαιο.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,57% στα 90,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 0,49% στα 94,39 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,106% στα 35,350 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,09% στα 1.947,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,15% στα 23,422 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,30% στα 3,7903 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0665 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,02% στο 1,2392 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8608 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr