Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,31% στα 90,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,27% στα 93,95 δολάρια το βαρέλι.
Μιλώντας στο CNBC, η αναλύτρια Tina Teng σημείωσε ότι οι περικοπές των υποχρεωτικών αποθεματικών της Κίνας συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των βιομηχανικών μετάλλων γενικά, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων θα μπορούσαν να ωθήσουν την αγορά σε μεγαλύτερα κέρδη την Παρασκευή.
«Το στοίχημα στο πετρέλαιο γίνεται αγαπημένο στη Wall Street. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ στα τέλη του περασμένου μήνα θα κρατήσει την αγορά πετρελαίου πολύ σφιχτή το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε από την πλευρά του ο αναλυτής Edward Moya.
Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι οι εκτεταμένες μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Από το «μέτωπο» των επιτοκίων σε νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσεις προχώρησε χθες (14/9) η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να καθορίζεται στο 4,5% (από 4,25% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% (από 3,75% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% (από 4,5% προηγουμένως).
Όπως σημείωσε η Λαγκάρντ, «ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%». «Με βάση την τρέχουσα εκτίμησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Συνεχίζει πτωτικά το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,44% στα 34,655 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός από την άλλη, κερδίζει 0,34% στα 1.939,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημειώνει άνοδο 1,69% στα 23,383 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,24% στα 3,8123 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr