Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό έφτασαν στα υψηλά 10 μηνών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού το Ριάντ και η Μόσχα επέκτειναν τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού τους κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την Κίνα, που θεωρούνται κρίσιμες για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά το υπόλοιπο του έτους, έχουν απογοητεύσει τις αγορές λόγω της υποτονικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, ενώ οι δεσμεύσεις για μέτρα τόνωσης δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.
Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μειώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς η πτώση της ζήτησης στο εξωτερικό και η αδύναμη καταναλωτική δαπάνη συμπίεσαν τις επιχειρήσεις.
Ακόμη και σε περιόδους ασθενούς οικονομικής δραστηριότητας, η Κίνα τείνει να ενισχύει την αποθηκευτική της ικανότητα, ιδιαίτερα με τη διαθεσιμότητα φθηνού ρωσικού αργού.
Τον περασμένο μήνα, οι εισαγωγές κινεζικού αργού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 31% λόγω της δημιουργίας αποθεμάτων και της αύξησης της επεξεργασίας για να επωφεληθούν από υψηλότερα κέρδη από την εξαγωγή καυσίμων.
Η ανώμαλη ανάκαμψη της Κίνας και το ισχυρό αμερικανικό δολάριο επιβαρύνουν τις τιμές, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλυτής αγοράς από τη Phillip Nova.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι στις ΗΠΑ τα επιτόκια να παραμείνουν στα υψηλά των τελευταίων 20 ετών, με τον δείκτη δολαρίου να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας ακριβότερη την αγορά αργού σε άλλα νομίσματα.
Εν τω μεταξύ, τα επιθετικά σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν τις αγορές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,73% στα 87,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,78% στα 90,61 δολάρια το βαρέλι.
«Εκτοξεύεται» το φυσικό αέριο
Άλμα άνω του 10% καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 12,349% στα 36,800 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η «έκρηξη» στις τιμές οφείλεται στις απεργίες που ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, αφού οι συνομιλίες μεσολάβησης μεταξύ των συνδικάτων και του ενεργειακού κλάδου έληξαν χωρίς συμφωνία,
Αν οι εργαζόμενοι επιμείνουν, μπορεί να διαταραχθεί πάνω από το 5% της παγκόσμιας προμήθειας.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,24% στα 1.947,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,23% στα 23,293 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,04% στα 3,7228 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0697 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,02% στο 1,2476 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8576 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr