Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, παρέτειναν τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού μέχρι το τέλος του έτους. Αυτές ήταν πέρα από τις περικοπές του Απριλίου που συμφωνήθηκαν από αρκετούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ έως το τέλος του 2024.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά επεξεργάζονται επίσης τα ανάμικτα δεδομένα από την Κίνα. Οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 7,3%. Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 30,9%.
«Ο άνεμος απομακρύνθηκε από το πανί των “ταύρων” μέσα στη νύχτα λόγω της αύξησης των εξαγωγών κινεζικών προϊόντων τον περασμένο μήνα, αν και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Ταμάς Βάργκα.
Οι ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, η οποία θα μπορούσε να εξισορροπήσει ένα μέρος των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έβαλαν επίσης ένα φρένο στην αγορά.
«Προς το παρόν, είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς να δούμε οποιουσδήποτε αρνητικούς παράγοντες λόγω των περιορισμών προσφοράς», δήλωσε ο αναλυτής Λέον Λι της CMC Markets.
«Ωστόσο, πρέπει να εξετάσουμε τους πιθανούς κινδύνους ζήτησης, όπως στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η αγορά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί την περίοδο εκτός αιχμής για κατανάλωση πετρελαίου μετά το τέλος της καλοκαιρινής ζήτησης», συμπλήρωσε.
Βοηθώντας στη στήριξη των τιμών, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν μειωθεί κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,53% στα 87,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,45% στα 90,19 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,811% στα 32,570 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.945,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,80% στα 23,315 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,06% στα 3,7455 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0706 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,34% στο 1,2462 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8592 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr