Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητά της έχει απογοητεύσει τις αγορές καθώς τα μέτρα τόνωσης ήταν κατώτερα των προσδοκιών.
Έρευνα ιδιωτικής εταιρείας την Τρίτη έδειξε ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Αύγουστο, καθώς η ασθενής ζήτηση συνέχισε να υπονομεύει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Οι αναλυτές είπαν ότι οι αγορές βασίζονταν στην πρόσφατη προσπάθεια της Κίνας να τονώσει την οικονομία, αντισταθμίζοντας τη στήριξη από τις αναμενόμενες περικοπές της προσφοράς πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα από την Ευρώπη ήταν επίσης ζοφερά. Έρευνα έδειξε μια πιο απότομη από το αναμενόμενο πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς η κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών του μπλοκ συρρικνώθηκε, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να επέλθει ύφεση.
Στη Βρετανία, έρευνα έδειξε ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών μειώθηκε τον Αύγουστο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Ιανουάριο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι δαπάνες των νοικοκυριών τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 5,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πτώση βαθύτερη από την προβλεπόμενη κατά 2,5% και καταγράφοντας τον πέμπτο σερί μήνα πτώσης.
Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα σε νέα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα την Τρίτη για ενδείξεις σχετικά με το εάν η Federal Reserve θα τερματίσει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία αναμένεται ευρέως να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου μέχρι τον Οκτώβριο και η Ρωσία θα αποκαλύψει μια νέα συμφωνία μείωσης της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, έπειτα από μείωση κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο. Το Ριάντ αναμένεται επίσης να προχωρήσει σε εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου bpd μέχρι τον Οκτώβριο.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,41% στα 85,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,75% στα 88,33 δολάρια το βαρέλι.
Ήπια πτώση για το φυσικό αέριο
Ελαφρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,241% στα 33,490 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,57% στα 1.955,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει σημαντική πτώση 2,85% στα 23,858 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,79% στα 3,8217 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,53% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0737 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,56% στο 1,2551 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8556 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr