Οι αγορές περιμένουν υποδείξεις για τις προοπτικές για τα επιτόκια όταν αξιωματούχοι της Federal Reserve και πολιτικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας κατευθυνθούν στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ για την ετήσια συνεδρίαση αργότερα αυτή την εβδομάδα.
«Οι επενδυτές διστάζουν να κάνουν κάποιο αποφασιστικό βήμα πριν από το συμπόσιο του Jackson Hole, καθώς θέλουν να εντοπίσουν στοιχεία για το επόμενο βήμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ιαπωνία κατέγραψε συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, ενώ στην ευρωζώνη ο PMI της S&P Global που θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στο 47 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020, καταδεικνύοντας σαφώς περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,3 από 50,9, για πρώτη φορά φέτος κάτω από το σημείο που σηματοδοτεί συρρίκνωση, καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και περιορίζουν τις δαπάνες.
Η συρρίκνωση των δεικτών PMI προδιαθέτει και για χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου.
Αποφασιστικής σημασίας για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά το υπόλοιπο του έτους είναι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο, η αδύναμη ανάπτυξη έχει απογοητεύσει τις αγορές, καθώς τα υποσχόμενα μέτρα τόνωσης αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την αναμενόμενη περικοπής του βασικού επιτοκίου δανεισμού.
Από την πλευρά της προσφοράς, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ επέλεξαν να περιορίσουν τις προμήθειες, με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει την παραγωγή κατά άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd.
Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να πέφτουν, υποχωρώντας κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Αυτό ήταν ελαφρώς μικρότερο από την πτώση 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό πέφτει 1,49% στα 78,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,39% στα 82,86 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση άνω του 10% για το φυσικό αέριο
Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς… κατρακυλούν 11,893% στα 37,805 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αυστραλία, καθώς οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες μονάδες της χώρας έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους μισθούς την Τετάρτη. Αν δεν επέλθει συμφωνία, οι απεργίες μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου.
Μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού στην Αυστραλία μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,31% στα 1.932,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,63% στα 23,837 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,81% στα 3,7865 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0812 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,73% στο 1,2637 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,46% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr