Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται κλειδί για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Ωστόσο, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει απογοητεύσει τις αγορές μετά την ώθηση της επαναλειτουργίας μετά την COVID-19, ενώ οι δεσμεύσεις των αρχών για ενίσχυση της ανάκαμψης έχουν μέχρι κινηθεί κάτω των προσδοκιών, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την αναμενόμενη περικοπής στο βασικό επιτόκιο δανεισμού.
«Η οικονομική αδυναμία της Κίνας θα δημιουργήσει ένα “ταβάνι” για αυτούς φέτος, ειδικά καθώς το Πεκίνο δείχνει να προτίθεται να αποφύγει τη δημοσιονομική τόνωση μεγάλης κλίμακας», ανέφερε το Eurasia Group.
Τις ανησυχίες για τη ζήτηση εντείνει το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, την οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν αποκλείσει λόγω του επίμονου πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, με τα επίσημα στοιχεία από το American Petroleum Institute να αναμένονται αργότερα την Τρίτη.
Μια χαλάρωση της προσφοράς μπορεί επίσης να είναι στα χαρτιά. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ αναμενόταν να συζητήσει μια πιθανή επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε πηγή στο Reuters τη Δευτέρα.
Οι υπουργοί συζήτησαν τις σχέσεις πετρελαίου και ενέργειας στην Άγκυρα, ανέφερε το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν την Τρίτη, αλλά δεν διευκρίνισε εάν συζητήθηκε η επανέναρξη των εξαγωγών μέσω του τερματικού σταθμού πετρελαίου του Τζεϊχάν.
Η Τουρκία διέκοψε τις εξαγωγές των 450.000 βαρελιών την ημέρα του Ιράκ, περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς, μέσω του αγωγού βόρειου Ιράκ-Τουρκίας τον Μάρτιο μετά από απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Κίνας και των ΗΠΑ παρά για τις συνομιλίες Ιράκ-Τουρκίας, δήλωσε ο Naeem Aslam της Zaye Capital Markets. «Δεν αποτελούν άμεση απειλή όσον αφορά την προσφορά, υπάρχουν θετικά νέα, οι τιμές μειώνονται σε ημερήσια βάση, αλλά για άλλους λόγους, όχι για το Ιράκ».
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,44% στα 79,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,51% στα 84,03 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Σημαντικά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,677% στα 43,505 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αυστραλία, καθώς οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες μονάδες της χώρας φέρονται να προετοιμάζονται για απεργία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις συζητήσεις για τους μισθούς την Τετάρτη.
Μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού στην Αυστραλία μπορεί να επηρεάσει το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,48% στα 1.932,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,70% στα 23,50 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,42% στα 3,7725 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0889 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,2769 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8527 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr