«Οι οικονομικές ανησυχίες για την Κίνα και η μη διάθεση για ρίσκο στη Wall Street πίεσαν τις αγορές πετρελαίου, με το ισχυρό δολάριο να ενισχύει ταυτόχρονα την καθοδική πίεση», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια της CMC Markets.
Οι traders παρακολουθούν στενά τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα και τις κινήσεις κυβερνητικής πολιτικής, επιπλέον των δεδομένων αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου στη χώρα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς εν μέσω περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+», συμπλήρωσε η Τενγκ.
Στην Κίνα, η αδυναμία πληρωμής σε επενδυτικά προϊόντα από μια κορυφαία κινεζική εταιρεία καταπιστεύματος και η πτώση των τιμών των κατοικιών ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η εντεινόμενη κρίση ακινήτων «πνίγει» τη μικρή δυναμική που έχει απομείνει στην οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες αυτή την εβδομάδα, αλλά οι αναλυτές ανησυχούν ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσει την καθοδική πορεία της οικονομίας.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη επηρέασαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έδωσαν ισχυρές ενδείξεις για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
«Οι τιμές του αργού θα δυσκολευτούν, καθώς έχουμε πτωτικό κλίμα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στον OANDA.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,17% στα 80,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,09% στα 84,36 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,366% στα 38,300 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.927,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,16% στα 22,797 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,16% στα 3,7002 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0887 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,21% στο 1,2753 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8536 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr