Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, βρίσκονται σε σταθερό ράλι από τον Ιούνιο, με τη διαπραγμάτευση του WTI την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους και το μπρεντ στο υψηλότερο από τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο IEA προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μπορούσαν να πέσουν απότομα το υπόλοιπο του 2023, οδηγώντας πιθανώς τις τιμές ακόμη υψηλότερα, αν και ο οργανισμός αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2024, μειωμένα κατά 150.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του .
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024, σε σύγκριση με αύξηση 2,44 εκατομμύρια bpd φέτος. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.
Το 2024, η «στερεή» οικονομική ανάπτυξη εν μέσω συνεχών βελτιώσεων στην Κίνα αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση πετρελαίου, πρόσθεσε.
«Η ζήτηση είναι καθησυχαστικά αισιόδοξη», δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της PVM, Ταμάς Βαργκά. «Αυτές οι εύθυμες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», συμπλήρωσε.
Το κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε επίσης από τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη για τον Ιούλιο, τα οποία τροφοδότησαν εικασίες ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι τιμές υποστηρίζονται από τις επεκτάσεις στις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, παράλληλα με τους φόβους για την προσφορά λόγω της πιθανότητας η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να διαταράξει τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, τα μικτά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επηρέασαν το κλίμα.
Ενώ τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν αύξηση των εισαγωγών αργού σε ετήσια βάση, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 14,5%, με τις μηνιαίες εισαγωγές αργού να υποχωρούν από τα υψηλά σχεδόν ρεκόρ του Ιουνίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή της Κίνας έπεσαν σε αποπληθωρισμό και η εργοστασιακή παραγωγή παρέμεινε υποτονική τον Ιούλιο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,56% στα 83,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,53% στα 86,86 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,564% στα 37,265 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.949,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,26% στα 22,762 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,51% στα 3,7077 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0994 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,40% στο 1,2726 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8641 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr