Παρόλα αυτά, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, βρίσκονται σε σταθερό ράλι από τον Ιούνιο, με το WTI να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο φέτος το ξεκίνημα της Πέμπτης και το μπρεντ να φτάνει στην υψηλότερη τιμή του από τον Ιανουάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες από τις επεκτάσεις στις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, παράλληλα με τους φόβους για την προσφορά που προκαλούνται από την πιθανότητα εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που απειλούν τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου.
«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στον ενεργειακό τομέα που να ανατρέπει αυτό το ράλι. Οι αναλυτές και οι έμποροι είναι πολύ συγκεντρωμένοι στα θεμελιώδη μεγέθη και όχι σε αυτό που μπορεί να προκαλεί ευρύτερο προβληματισμό», δήλωσε ο John Evans της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
«Η κακή κατάσταση της μεταποίησης της Κίνας, ο τομέας των ακινήτων της και ο επίμονος παγκόσμιος πληθωρισμός ξεχωρίζουν ως ζητήματα που η πετρελαϊκή “αδελφότητα” επιλέγει να αγνοήσει επί του παρόντος», συμπλήρωσε.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, τα οποία θα είναι καθοριστικά για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Επίσης, επηρεάζοντας τις τιμές, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, επισκιάζοντας τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 0,6 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, η αγορά αναμένει αύξηση των εξαγωγών αργού λόγω των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού και της διαφοράς του μπρεντ, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.
Εν τω μεταξύ, πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο καταναλωτικός τομέας στην Κίνα έπεσε σε αποπληθωρισμό και η εργοστασιακή δραστηριότητα συνέχισε να υποχωρεί, εγείροντας ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,51% στα 83,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,29% στα 87,30 δολάρια το βαρέλι.
«Ηρεμεί» το φυσικό αέριο
Πτωτικά μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,313% στα 39,300 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,19% στα 1.954,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,49% στα 22,843 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,85% στα 3,8155 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,47% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1025 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,37% στο 1,2765 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8637 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr