Η EON SE, ωστόσο, προειδοποίησε πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει. "Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εξακολουθεί να κινδυνεύει από την εκτίναξη των τιμών αυτό το χειμώνα", αναφέρει και προτρέπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Λίγες ώρες αργότερα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ξεπέρασαν τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για καιρό ήταν στα 25-30 ευρώ. Σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, τη μεγαλύτερη εδώ και περίπου τρεις μήνες.
Ο βασικός λόγος της ανόδου που ξεπέρασε το 30% είναι οι ανησυχίες που έχουν προκύψει για τις προμήθειες LNG λόγω πιθανής απεργίας των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις στην Αυστραλία.
Ο Νικ Κάμπελ της Inspired Plc σημειώνει στο Bloomberg ότι οι αγοραστές από την Ασία "πιθανώς θα αυξήσουν τις προσφορές για εισαγωγές LNG" προκειμένου να αντικαταστήσουν από τις ΗΠΑ τους όγκους που ενδέχεται να χαθούν από την Αυστραλία, κάτι που θα επηρεάσει και την Ευρώπη.
Υπάρχει δηλαδή ο φόβος να μείνει η Ευρώπη χωρίς σταθερή ροή LNG στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Αυτό θα μπορούσε εκτός από τις απεργίες να οφείλεται επίσης σε κακοκαιρίες ή άλλες αιτίες που θα μπλοκάρουν τις μεταφορές.
Συνεπώς, υποθετικά σενάρια θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ανεβάζουν τις τιμές, ακόμα και για κερδοσκοπικούς λόγους. Και φυσικά τροφοδοτούν ντόμινο εξελίξεων.
Δυστυχώς, η τιμή του αερίου επηρεάζει και τη χονδρική τιμή του ρεύματος, που προς το παρόν, πάντως, είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όσο για το πετρέλαιο διατηρεί την ανοδική του κίνηση.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,03% στα 83,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,89% στα 86,94 δολάρια το βαρέλι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr