Οι τιμές έχουν σημειώσει σταθερό ράλι, με αμερικανικό αργό και μπρεντ να καταγράφουν την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο την περασμένη εβδομάδα.
Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την κορυφαία πιστοληπτική τους ικανότητα την περασμένη εβδομάδα, το υποκείμενο παγκόσμιο μακροοικονομικό σκηνικό εξακολουθεί να φαίνεται αισιόδοξο, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Ταμάς Βάργκα.
Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η υποτονική εργοστασιακή δραστηριότητα δείχνει να αντισταθμίζεται από τον αναγεννημένο τομέα των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός μετριάζεται, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αποδεικνύεται ανθεκτική και η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, επέκτεινε την Πέμπτη την εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερα.
Σύμφωνα με τις περικοπές παραγωγής, η Saudi Aramco αύξησε το Σάββατο τις επίσημες τιμές πώλησης για τις περισσότερες ποιότητες που πουλά στην Ασία για τρίτο μήνα τον Σεπτέμβριο.
Η Ρωσία ενίσχυσε την κρίση με την ανακοίνωσή της να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα με αυτές τις πρόσθετες περικοπές και τις εκτιμήσεις για σημαντική εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου τους επόμενους μήνες, είπε ο Βάργκα, «το βασικό σκηνικό γίνεται κατάφωρα ενθαρρυντικό».
Στο επίκεντρο, ωστόσο, είναι τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα για να μετρηθεί η… όρεξη του Πεκίνου για περισσότερα μέτρα τόνωσης για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, μετά από ένα απογοητευτικό δεύτερο τρίμηνο.
«Οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι για λίγο, επηρεασμένες από τις συνεχείς ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της Κίνας και τις αμφιβολίες για το πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή και τις εξαγωγές, αντίστοιχα, δεδομένης της πλεονάζουσας ικανότητας», δήλωσε ο Σούβρο Σαρκάρ, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην DBS Bank.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,99% στα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,93% στα 85,44 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη και για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,525% στα 29,870 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,35% στα 1.969,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,07% στα 23,462 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,33% στα 3,855 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0977 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,14% στο 1,2731 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8621 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr