Αναλυτικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κέρδισαν 7 σεντς και έφτασαν τα 82.81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 11 σεντς στα 78.85 δολάρια ανά βαρέλι.
Να σημειωθεί ότι και τα δύο χθες πραγματοποίησαν «άλμα» άνω του 2%, πετυχαίνοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο.
Οι δείκτες αναφοράς του αργού έχουν ήδη ανέβει για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες με τις προμήθειες να αναμένεται να περιοριστούν λόγω των περικοπών από τον OPEC+.
Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να εντείνουν την πολιτική υποστήριξη για την οικονομία εν μέσω μιας ταραχώδους ανάκαμψης μετά την Covid, εστιάζοντας στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Ωστόσο, τα πτωτικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ υπογράμμισαν την αδυναμία σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Στην Ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ μειώθηκε, ενώ η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που επικράτησε για πρώτη φορά ο Covid-19, σύμφωνα με έρευνα.
Στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Ιούλιο, παρασύρθηκε από την επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών.
Η προσοχή στρέφεται και στις επικείμενες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με την αύξηση να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι δηλώσεις των στελεχών των κεντρικών τραπεζών, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
Μέσα στην ημέρα,αναμένονται στοιχεία του κλάδου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Τέσσερις αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Ιουλίου.
Ανοδικά το φυσικό αέριο λόγω καύσωνα
Παράλληλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονται κοντά στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 2,02%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό έξι εβδομάδων των 25 ευρώ στις 17 Ιουλίου, λόγω του ότι ο έντονος καύσωνας στην Ευρώπη υποστήριξε τη ζήτηση, ενώ οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου, αύξησαν την εξάρτηση από την καύση αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η ανάκαμψη από το χαμηλό δύο ετών των 23,1 ευρώ την 1η Ιουνίου έχει περιοριστεί λόγω των ισχυρών επιπέδων αποθεμάτων, με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις να είναι γεμάτες κατά 82,5%.
Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η Ευρώπη θα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης 90% έως την 1η Νοεμβρίου, αντανακλώντας μια σχετικά άνετη κατάσταση εφοδιασμού.
Επιπλέον, η παροχή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία βελτιώθηκε πρόσφατα λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης των μεγάλων δραστηριοτήτων συντήρησης στο κοίτασμα Troll και στις εγκαταστάσεις Nyhamna.
Στο μεταξύ, η τελευταία τριμηνιαία έκθεση του IEA υποδηλώνει ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου πρόκειται να μειωθεί κατά 7% φέτος στα 489 Bcm.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr