Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού ενισχύθηκαν μέσα στην ημέρα κατά σχεδόν 2,6% «αγγίζοντας» τα 7,7725 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ρωσία και Ουκρανία παράγουν από κοινού περίπου το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού. Επομένως, οποιαδήποτε εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου, ο οποίος μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022, επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς τιμές.
Η άνοδος ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη διεθνή συμφωνία για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Χθες, Δευτέρα, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, καθώς ρωσικό drone έπληξε αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι Ρένι, στη νότια Ουκρανία, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για τα διεθνή αποθέματα.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Μόσχας – Κιέβου για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν περίπου έναν χρόνο, με στόχο την αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης στις πιο ευάλωτες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Μεταξύ άλλων, προέβλεπε τον ασφαλή διάπλου των πλοίων από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, και μετά την ανατίναξη της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, η Μόσχα αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία και να επαναφέρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr