Οι τιμές υποχώρησαν την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
«Η χθεσινή έκθεση αποθεμάτων πετρελαίου της EIA (Energy Information Administration) των ΗΠΑ αποδείχτηκε απογοητευτική για όσους αναζητούσαν κάποια ώθηση», δήλωσαν οι αναλυτές της PVM Oil.
Την ίδια ώρα, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά το τέλος των περιορισμών για τον COVID-19 είναι κατώτερη των προσδοκιών. Οι εισαγωγές πετρελαίου της αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, αλλά την ίδια στιγμή τα επίπεδα των αποθεμάτων αυξήθηκαν σχεδόν στο υψηλό όλων των εποχών. Οι έμποροι είπαν ότι η Κίνα αγοράζει συστηματικά ρωσικό αργό πετρέλαιο με έκπτωση.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσαν ότι η ζήτηση της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να παραμείνει ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία έφθασαν σε ιστορικό υψηλό τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης την Πέμπτη, παρόλο που οι εκπτώσεις έναντι των διεθνών σημείων αναφοράς περιορίστηκαν.
Οι τιμές του αργού μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν μια σαφή κατεύθυνση, δεδομένης της μικτής προοπτικής παγκόσμιας ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.
Η ζήτηση καταγράφει «μια μικτή εικόνα με ισχυρότερη ζήτηση βενζίνης και καυσίμων αεριωθουμένων, αλλά ασθενέστερα πετρελαιοκίνητα και ντίζελ», ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι τιμές του αργού μπρεντ έφτασαν σε υψηλότερο εύρος αυτόν τον μήνα, αφού παρέμειναν στα 72-78 δολάρια τον Μάιο και τον Ιούνιο, πρόσθεσαν οι αναλυτές της Citi, αφού οι περικοπές της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στήριξαν τη ζήτηση.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,50% στα 75,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,48% στα 79,84 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδος και για το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,102% στα 27,260 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,07% στα 1.982,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,09% στα 25,363 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 1,74% στα 3,8803 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1202 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,32% στο 1,2897 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8685 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr