Ερωτηθείς εάν προσπαθεί να επεκτείνει τον συνασπισμό του ΟΠΕΚ, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη: «Το κάνω, ναι».
Η ομάδα έχει αυτή τη στιγμή 13 μέλη, με κύρια έδρα τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική
Ο Ισημερινός αποχώρησε από τον όμιλο το 2020 λόγω πολιτικών συνθηκών, αλλά τον Μάιο προσκλήθηκε να ενταχθεί ξανά στις τάξεις του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με επιστολή του Αλ-Γκάις που κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας του Ισημερινού.
«Ο Οργανισμός θεωρεί ως κορυφαία προτεραιότητα την ένταξη του Ισημερινού στην οικογένεια του ΟΠΕΚ ξανά», ανέφερε η επιστολή. Το Υπουργείο του Ισημερινού δεν αποκάλυψε την απάντησή του.
Ο Αλ-Γκάις δεν αποκάλυψε τα ονόματα των πιθανών νέων μελών. Ανέφερε, ωστόσο, πρόσφατες επισκέψεις σε χώρες παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων που εφαρμόζουν επί του παρόντος κοινή στρατηγική παραγωγής με χώρες του ΟΠΕΚ, μελών του ΟΠΕΚ+.
«Ήμουν στη Μαλαισία, ήμουν στο Μπρουνέι», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει αναγκαστικά προσκαλέσει αυτές τις χώρες να ενταχθούν στον οργανισμό. «Ήμουν στο Αζερμπαϊτζάν, ήμουν στο Μεξικό», συμπλήρωσε.
Σε προηγούμενες εικασίες για την πιθανή ένταξη της ο ΟΠΕΚ δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι, ενώ η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι «αναδυόμενος παίκτης στη διεθνή αγορά πετρελαίου με σημαντικές δυνατότητες», δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απαιτήσεις για να γίνει κανείς μέλος του ΟΠΕΚ, απάντησε: «Πρέπει να είναι καθαρός εξαγωγέας (πετρελαίου), ουσιαστικός, πρέπει να έχουν παρόμοιους στόχους με τον ΟΠΕΚ. Όλα αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα στο καταστατικό μας. Και νομίζω ότι πολλές χώρες που μόλις ονόμασα ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ. Έτσι… πρόκειται για ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr