Αντίθετα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται πάνω από 2% υψηλότερα. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε διακανονισμός την Τρίτη λόγω της αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, η διαφορά μεταξύ των δεικτών αναφοράς «μαζεύεται», με το WTI να πλησιάζει τα κέρδη του μπρεντ την προηγούμενη ημέρα.
«Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, αλλά επί του παρόντος επισκιάζονται από το μακροοικονομικό άγχος», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα, σχετικά με τον αντίκτυπο στις τιμές από τις περικοπές της προσφοράς.
«Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι η τελευταία απόφαση για την παροχή λιγότερου πετρελαίου στην αγορά είναι στην πραγματικότητα πτωτική, επειδή μπορεί να θεωρηθεί ως παραδοχή ότι η ζήτηση δυσκολεύεται να αυξηθεί λόγω των παγκόσμιων οικονομικών αντίξοων ανέμων», συμπλήρωσε.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πτώση της παγκόσμιας εργοστασιακής δραστηριότητας, αντανακλώντας την υποτονική ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη.
Η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας τον Ιούνιο αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης διολίσθησε σε συσταλτικό έδαφος τον περασμένο μήνα με μια ευρεία ύφεση να καταγράφεται στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του μπλοκ.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τον Αύγουστο. Η Ρωσία και η Αλγερία, εν τω μεταξύ, μειώνουν τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών τους τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd και 20.000 bpd αντίστοιχα.
Η Morgan Stanley μείωσε την Τετάρτη τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου, προβλέποντας πλεόνασμα στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2024 με την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση το επόμενο έτος.
Η προσοχή της αγοράς εστιάζεται επίσης στα επιτόκια, με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αναμένεται να τα αυξήσουν περαιτέρω για να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,09% στα 71,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,25% στα 76,05 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Απώλειες καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,875% στα 35,100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,29% στα 1.935,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,38% στα 23,027 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,48% στα 3,7378 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0882 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,08% στο 1,2702 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8568 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr