Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έχασαν περίπου 1 δολάριο την Πέμπτη, έχοντας ανακάμψει από μια πτώση άνω των 3 δολαρίων, αφού οι ΗΠΑ και το Ιράν διέψευσαν μια αναφορά της Middle East Eye ότι ήταν κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία που θα μπορούσε να επαναφέρει τα ιρανικά βαρέλια στην αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί στις αρχές της εβδομάδας, ενισχυμένες από τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο να μειώσει την παραγωγή, αλλά αντιστάθμισαν τα κέρδη λόγω της αύξησης των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ και των αδύναμων κινεζικών εξαγωγών.
«Η προσοχή θα στραφεί τώρα πίσω στην επισφαλή κατάσταση της εικόνας της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Στίβεν Μπρένοκ.
Οι προσδοκίες για στενότερη προσφορά και υψηλότερη ζήτηση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όταν περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν, αντισταθμίζονται από τις ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα.
Αν και η κινεζική οικονομική ανάκαμψη ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο, η Ινδία - ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο - κατάφερε να διατηρήσει την οικονομική δυναμική.
Η έντονη εργοστασιακή δραστηριότητα βοήθησε στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου στην Ινδία τον Μάιο, οδηγώντας τις πωλήσεις ντίζελ σε ρεκόρ.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραλείψει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,21% στα 71,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,21% στα 76,12 δολάρια το βαρέλι.
Συνεχίζεται η… ανηφόρα του φυσικού αερίου
Ισχυρά ανοδικά κινούνται ξανά τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 7,293% στα 28,910 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το «άλμα» έρχεται μετά την απόφαση της νορβηγικής Equinor να καθυστερήσει την επανεκκίνηση της παραγωγής στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest, μετά τη διαρροή αερίου στις εγκαταστάσεις. Η εγκατάσταση αναμένεται να παραμείνει κλειστή για έξι επιπλέον ημέρες, έως τις 14 Ιουνίου.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,10% στα 1.980,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,47% στα 24,462 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,18% στα 3,8018 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,077 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,04% στο 1,2555 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8578 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr