Το μπρεντ είχε κερδίσει έως και 2,60 δολάρια/βαρέλι τη Δευτέρα και το WTI έως και 3,30 δολάρια, αφού η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο. Οι δείκτες αναφοράς υποχώρησαν, ωστόσο, καταγράφοντας πιο μέτρια κέρδη μέχρι το τέλος της ημέρας.
«Η αγορά παραμένει επικεντρωμένη στον κίνδυνο για τη ζήτηση, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση ενισχύονται από μια ευρεία αποτυχία στον PMI των υπηρεσιών των ΗΠΑ, δίνοντας περιθώρια για παύση των επιτοκίων της Fed», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε οριακά τον Μάιο, καθώς οι νέες παραγγελίες επιβραδύνθηκαν και οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ή θα διατηρήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας.
Η διάθεση κλονίστηκε περαιτέρω από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο.
«Εάν τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν παγιωμένη πληθωριστική πίεση και οι επενδυτές ποντάρουν σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, οι προβλέψεις της ζήτησης θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά τον φαινομενικά ανοδικό αντίκτυπο της τελευταίας απόφασης του OPEC+ για την παραγωγή», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της χρηματιστηριακής PVM.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) πρόκειται να ανακοινώσει τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές της προοπτικές την Τρίτη το απόγευμα, ενώ τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Μάιο την Τετάρτη θα δώσουν νέες ενδείξεις για τη ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό κατρακυλά 2,20% στα 70,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,09% στα 75,11 δολάρια το βαρέλι.
«Βουτιά» και για το φυσικό αέριο
Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,786% στα 27,115 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,29% στα 1.980,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,40% στα 23,733 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,20% στα 3,7598 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0697 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,18% στο 1,2416 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8615 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr