Πάντως, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, οδεύουν προς την πρώτη τους εβδομάδα απωλειών σε τρεις εβδομάδες.
Οι αγορές καθησυχάστηκαν από τη δικομματική συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία απέτρεψε μια κρατική χρεοκοπία που θα είχε κλονίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Προηγούμενες ενδείξεις για πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρείχαν επίσης στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του αμερικανικού δολαρίου, καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου του ΟΠΕΚ+.
Ο Οργανισμός ανακοίνωσε τον Απρίλιο μια αιφνιδιαστική μείωση κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, αλλά τα κέρδη από αυτή την κίνηση έκτοτε έχουν ανατραπεί και οι τιμές είναι κάτω από τα προ περικοπών επίπεδα.
Ωστόσο, τα μηνύματα για οποιαδήποτε νέα περικοπή ήταν ποικίλα, με αναφορές του Reuters και τραπεζικούς αναλυτές να υποδεικνύουν ότι περαιτέρω περικοπές της παραγωγής είναι απίθανες.
Από την πλευρά της ζήτησης, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού των ΗΠΑ (ISM) δήλωσε ότι ο PMI μεταποίησης μειώθηκε στο 46,9 τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο PMI παρέμεινε κάτω από το 50, υποδηλώνοντας συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Τα στοιχεία παραγωγής από την Κίνα έδωσαν μια μικτή εικόνα. Ο καλύτερος από τον αναμενόμενο κατασκευαστικός PMI της Caixin/S&P Global China της Πέμπτης έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία της προηγούμενης ημέρας που ανέφεραν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα τον Μάιο είχε συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,68% στα 71,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,68% στα 75,52 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,848% στα 23,530 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,02% στα 1.995,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,10% στα 24,012 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,67% στα 3,773 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0764 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2524 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8594 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr