Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό διολίσθησαν κατά περισσότερο από 4% την Τρίτη. Και οι δύο δείκτες οδεύουν προς μηνιαίες απώλειες άνω του 9% και 11%, αντίστοιχα.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, με τον επίσημο δείκτη προμηθειών της μεταποίησης (PMI) να υποχωρεί στο 48,8 από 49,2 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα υστερούσε σε σχέση με την πρόβλεψη για 49,4.
Περαιτέρω πίεση στις τιμές ασκεί το αμερικανικό δολάριο, καθώς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα και επιβαρύνοντας τη ζήτηση πετρελαίου.
Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ομολόγων νομισμάτων, είδε υποστήριξη από το «πάγωμα» του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, με το θέμα να προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση την Τετάρτη.
Το δολάριο θα μπορούσε να αυξήσει τα πρόσφατα κέρδη, εάν ο αριθμός των μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τον Μάιο στις ΗΠΑ είναι ισχυρότερος από το αναμενόμενο και αυξήσει την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Ιούνιο.
Οι παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται για την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.
Τα ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ σχετικά με το εάν ο όμιλος θα αποφασίσει να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου έχουν πυροδοτήσει την πρόσφατη αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου.
Παρά την τελευταία υποχώρηση των τιμών, οι προοπτικές για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν περιορισμένες, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.
«Η πιο πιθανή ενέργεια είναι η αδράνεια», είπε ο Μπρένοκ, σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος πιθανότατα αυξήθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό… κατρακυλά 2,62% στα 67,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,31% στα 72,03 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται το φυσικό αέριο
Αντίθετα, σημαντικά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,208% στα 26,300 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,03% στα 1.977,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,74% στα 23,418 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,70% στα 3,6372 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,51% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,068 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,34% στο 1,2372 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8633 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr