Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ανεξάρτητου φινλανδικού think tank, Κέντρο Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), την οποία και επικαλείται το CNBC, τα ρωσικά έσοδα από τις πετρελαϊκές εξαγωγές έχουν ανακάμψει σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές του CREA υποδεικνύουν πως η αποτυχία της λεγόμενης «Συμμαχίας του πλαφόν» (Price Cap Coalition) όσον αφορά στην αναθεώρηση των επιπέδων των τιμών και της επιβολής των μέτρων έχει οδηγήσει σε απώλεια της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας της.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει σε ανανέωση του πλαφόν κάθε δύο μήνες έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες του μέσου όρου της ευρύτερης αγοράς», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής του CREA, Λάουρι Μιλιβίρτα, προσθέτοντας πως «αυτή η αποτυχία αποτελεί ένδειξη πως τα μέτρα απλά δεν λειτουργούν».
Η ανάκαμψη των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας θα συνεχιστεί
Αν και στις αρχές του έτους, τα επικαιροποιημένα δεδομένα υποδείκνυαν πως τα έσοδα του Κρεμλίνου από τους υδρογονάνθρακες κατέγραψαν σημαντική μείωση τον Δεκέμβριο, τα πρόσφατα δεδομένα του CREA καταδεικνύουν πως τα έσοδα του Κρεμλίνου από τους φόρους στο πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο.
«Η τάση των φορολογικών εσόδων του Κρεμλίνου έχει ακολουθήσει την αντίστοιχη του ρωσικού πετρελαίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πλαφόν. Η ρωσική κυβέρνηση αλλάζει το φορολογικό της καθεστώς έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων», υπογράμμισε ο αναλυτής του CREA, Ισαάκ Λέβι.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν η Συμμαχία του Πλαφόν δεν μειώσει περαιτέρω το όριό της και δεν καταφέρει να καταπολεμήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία αποφεύγει τις κυρώσεις, οι αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος αυτές θα οδηγήσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου πιο κοντά στα διεθνή στάνταρ, αυξάνοντας περαιτέρω τα έσοδα της χώρας από τον τομέα των υδρογονανθράκων και καταρρίπτοντας όποιο αφήγημα για την ορθή λειτουργία των κυρώσεων».
Σύμφωνα με το CNBC, η ανάλυση του CREA υποδεικνύει πως από την ημερομηνία εφαρμογής των πλαφόν της Ε.Ε. και των G7, η Μόσχα έχει συνολικά έσοδα 58 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της εξαγωγής πετρελαίου.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων αυτών οφείλονται σε ευρωπαϊκά τάνκερ μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά του πετρελαίου. Τα έσοδα της Ρωσίας θα μειωθούν κατά 22 δισεκατομμύρια ευρώ εάν το πλαφόν μειωθεί στα $30/βαρέλι και επικαιροποιηθούν τα αντίστοιχα πλαφόν όσον αφορά τις τιμές των πετρελαϊκών παραγώγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr