Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε την Τρίτη ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 60% της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2023.
«Οι τιμές του αργού παραμένουν υψηλές καθώς οι έμποροι ενέργειας απλά δεν μπορούν να αποτινάξουν τις ανησυχίες της παγκόσμιας ζήτησης. Δεν έχει σημασία πόσο αισιόδοξοι είναι όλοι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική», δήλωσε ο Έντουαρντ Μογιά, αναλυτής στον OANDA.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Επτά αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν μείωση 900.000 βαρελιών.
Η αύξηση των αποθεμάτων αργού αύξησε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο, λιγότερο από τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,8%.
Οι συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρεοκοπήσουν ήδη από την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν άρει το ανώτατο όριο.
Στην Κίνα, ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία έχασε τη δυναμική της στις αρχές του δεύτερου τριμήνου.
«Οι αγορές βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για το αποτέλεσμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.
«Ένα σωρό κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη επιβεβαίωσαν την αφήγηση μιας αποσπασματικής και αργής ανάκαμψης στη χώρα και συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα στην αγορά πετρελαίου», συμπλήρωσε.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,40% στα 71,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,39% στα 75,20 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,385% στα 32,580 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,12% στα 1.990,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,22% στα 23,845 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,33% στα 3,7168 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0836 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,20% στο 1,2462 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8696 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr