Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό που προέρχονται από τις πυρκαγιές στον Καναδά είχαν ενισχύσει τις τιμές νωρίτερα το πρωί.
Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας ένα σερί τριών συνεδριάσεων απωλειών.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για το SPR για παράδοση τον Αύγουστο και ζήτησε να υποβληθούν οι προσφορές έως τις 31 Μαΐου.
«Η αγορά ενισχύθηκε από τις προσδοκίες ότι η επαναγορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ για το στρατηγικό απόθεμα θα συνεχιστεί εάν οι τιμές του WTI πέσουν κοντά ή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις αργότερα στη συνεδρίαση, καθώς τα στοιχεία από την Κίνα, τα οποία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις τον Απρίλιο, υποδηλώνουν ότι η Νο2 οικονομία στον κόσμο έχασε δυναμική στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.
Ωστόσο, η άνοδος 18,9% της απόδοσης των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα στη δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί συνέβαλε στη διατήρηση ενός κατώτατου ορίου για τις τιμές του αργού.
Με τα διυλιστήρια να δημιουργούν αποθέματα ενόψει της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου, οι εισαγωγές αργού από την Κίνα τον Μάιο κινούνται προς τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έναντι 10,67 εκατομμυρίων bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Refinitiv Oil Research.
«Η ζήτηση στην Κίνα συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης. Τα στοιχεία των μεταφορών δείχνουν αυξημένη χρήση των αυτοκινήτων, ενώ τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια αυξάνονται», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αλμπέρτα του Καναδά, που ανάγκασαν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν σε κάποια φάση τα σπίτια τους, «έκοψαν» τουλάχιστον 319.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), ή το 3,7% της εθνικής παραγωγής.
Οι παγκόσμιες προμήθειες αργού θα μπορούσαν επίσης να περιοριστούν το δεύτερο εξάμηνο καθώς ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή.
Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από τις επτά μεγαλύτερες λεκάνες σχιστόλιθου αναμένεται να αυξηθεί τον Ιούνιο στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.
«Με τόση αβεβαιότητα γύρω από το μακροοικονομικό περιβάλλον, η έλλειψη ισχυρών σημάτων από τη φυσική αγορά είναι πιθανό να δει τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν υπό πίεση», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
Ο αναλυτής της CMC Markets, Λίον Λι, δήλωσε ότι η παγκόσμια μακροοικονομική κατάσταση και τα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης-προσφοράς ενέργειας της Ευρώπης θα αποτελέσουν βασικούς μοχλούς των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,24% στα 70,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,23% στα 75,06 δολάρια το βαρέλι.
Κοντά στα 32 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου
Ήπια πτώση καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,523% στα 32,145 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,54% στα 2.011,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,37% στα 23,957 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 1,87% στα 3,6807 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0896 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,09% στο 1,2539 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8689 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr