Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία κατέγραψαν επίσης τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τους από τις αρχές Ιανουαρίου.
«Η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει άλλη μια άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα σήμερα ως μέρος της μακροχρόνιας μάχης της ενάντια στον πληθωρισμό", δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Στίβεν Μπρένοκ.
Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για την« υγεία» του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ και τα αρνητικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στη χώρα «δεν έκαναν τίποτα για να διαλύσουν τους φόβους ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια ήπια ύφεση».
Η πιθανότητα για αύξηση κατά 25 μ.β. είναι 88%.
Εκτός της Fed, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια στην τακτική συνεδρίαση πολιτικής της την Πέμπτη.
Περισσότερες αυξήσεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να επηρεάσουν τη ζήτηση ενέργειας.
Στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα κατέπληξε τις αγορές αυξάνοντας το επιτόκιο μετρητών της την Τρίτη και προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αυστηροποίηση για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την First Republic Bank και πούλησαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχεία στην JPMorgan Chase & Co τη Δευτέρα, σε μια συμφωνία για την επίλυση της μεγαλύτερης χρεοκοπίας τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008, με την τραπεζική αναταραχή να παραμένει.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση ντίζελ τους τελευταίους μήνες, εν τω μεταξύ, έχουν ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου θέρμανσης των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται επίσης υπό πίεση, αφού τα στοιχεία από την Κίνα το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου.
Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας θα είναι κομβικό για την Ασία, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς αύξησε τις οικονομικές του προβλέψεις για την περιοχή την Τρίτη. Ωστόσο, προειδοποίησε για κινδύνους από τον επίμονο πληθωρισμό και την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς που οδηγούνται από τα δεινά του δυτικού τραπεζικού τομέα.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, κάτω από περίπου 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 190.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, κυρίως λόγω του Ιράκ και της Νιγηρίας. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τον Μάιο καθώς τίθεται σε ισχύ ένας νέος γύρος εθελοντικών περικοπών που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley μείωσε την πρόβλεψή της για τις τιμές του μπρεντ στα 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,24% στα 69,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 3,04% στα 73,03 δολάρια το βαρέλι.
Κάτω από τα 37 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,992% στα 36,780 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός σταθεροποιείται πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων, ενισχυμένος από την αβεβαιότητα γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και άλλους αντίθετους ανέμους της οικονομίας, περιμένοντας και αυτός με τη σειρά του τη Federal Reserve.
Το πολύτιμο μέταλλο είναι παγιδευμένο μεταξύ της αυξανόμενης ανησυχίας για την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ, η οποία έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, και της αβεβαιότητας για τη στάση της Fed, η οποία περιορίζει την ανοδική πορεία, εξήγησε ο ανώτερος αναλυτής της ActivTrades, Ρικάρντο Εβανγκελίστα.
Ο χρυσός, γνωστός ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αναταραχής, κέρδισε πάνω από 1% τον Απρίλιο εν μέσω της τραπεζικής κρίσης, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του περιουσιακού στοιχείου μηδενικής απόδοσης.
Την Τετάρτη ενισχύεται 0,10% στα 2.025,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,34% στα 25,532 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,23% στα 3,8535 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1035 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,30% στο 1,2502 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8826 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr