Το μπρεντ, μάλιστα, οδεύει ολοταχώς προς τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και το αμερικανικό αργό για έκτη.
Βασικό παράγοντα αποτελούν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, αν και μόνο μέτρια και πιο αργά από το αναμενόμενο.
Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που μάχονται τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Μαΐου.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής, παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη κινεζική ζήτηση.
Ο ΟΠΕΚ+ μείωσε αυτόν τον μήνα τον συνδυασμένο στόχο παραγωγής κατά περίπου 1,16 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), γεγονός που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.
Η αγορά έλαβε ώθηση με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, αλλά έκτοτε έχει αποδυναμωθεί λόγω ανησυχίας για πιθανή ύφεση και τον αντίκτυπο που θα είχε στη ζήτηση.
Πάντως, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση για καύσιμο κινητήρα αυξήθηκε ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,39% στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,51% στα 78,62 δολάρια το βαρέλι.
«Φλερτάρει» με τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα το φυσικό αέριο
Ελαφρά ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,725% στα 39,480 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,31% στα 1.992,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,52% στα 25,078 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,13% στα 3,8887 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0983 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,22% στο 1,246 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8814 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr