«Το αργό παραμένει σε μια διελκυστίνδα μεταξύ της αισιοδοξίας για το άνοιγμα της Κίνας και της νευρικότητας για μια επιθετική Fed που βλάπτει την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, ήταν χαμηλότερες από τον στόχο ανάπτυξης 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πέρυσι. Το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι μόλις κατά 3%. Πηγές χάραξης πολιτικής είπαν στο Reuters ότι θα μπορούσε να οριστεί εύρος έως και 6% για το 2023.
Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε την Κυριακή ότι τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη στην Κίνα πρέπει να παγιωθούν, η ανεπαρκής ζήτηση παραμένει έντονο πρόβλημα και οι προσδοκίες των ιδιωτών επενδυτών και των επιχειρήσεων είναι ασταθείς.
Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ διαμορφώθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο υψηλότερα την Παρασκευή, αφού δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η αναφορά ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκέφτονται να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ ήταν ανακριβής.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να επηρεαστούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την πολιτική τους λόγω των φόβων για αύξηση του πληθωρισμού.
Οι traders έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ελπίζουν σε μικρότερες αυξήσεις από πέρυσι.
Ο Πάουελ θα καταθέσει στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου πιθανότατα θα ερωτηθεί εάν χρειάζονται μεγαλύτερες αυξήσεις στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.
Οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το τι αποκαλύπτει η έκθεση μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου την Παρασκευή, ακολουθούμενη από την έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Το Σαββατοκύριακο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα για να «φρενάρει» τον πληθωρισμό.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,52% στα 78,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,55% στα 84,52 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση σχεδόν 5% για το φυσικό αέριο
Σημαντικά πτωτικά κινούνται και οι τιμές του φυσικού αερίου, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, να υποχωρούν 4,747% στα 42,845 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,01% στα 1.854,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,29% στα 21,177 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,14% στα 4,0207 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0636 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,34% στο 1,1999 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8863 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr