Στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές αναφοράς του μπρεντ είναι περίπου 14% χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι. Έφτασαν σε υψηλό 14 ετών, σχεδόν 128 δολάρια το βαρέλι, στις 8 Μαρτίου 2022.
Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό έκλεισαν περίπου 2% υψηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τη γνωστοποίηση των σχεδίων της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της έως και 25% τον Μάρτιο, γεγονός που υπερέβη τις ανακοινωθείσες περικοπές παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
«Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αμφισβητούν τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου, αλλά οι προσδοκίες για χαμηλότερη ρωσική παραγωγή έχουν αντισταθμιστικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG.
Τα αποθέματα στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,6 εκατομμύρια βαρέλια σε περίπου 479 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Και οι ενδείξεις ότι ρωσικό αργό και διυλισμένα προϊόντα συσσωρεύονται σε δεξαμενόπλοια που πλέουν στη θάλασσα επιβαρύνουν περαιτέρω τις προοπτικές του εφοδιασμού.
Η JP Morgan ανέφερε την Παρασκευή ότι βλέπει τις τιμές πιο πιθανό να πέφτουν χαμηλότερα προς τα 70 δολάρια βραχυπρόθεσμα, παρά να αυξηθούν.
Η τράπεζα είπε επίσης ότι αναμένει από τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή προκειμένου να περιορίσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά περίπου 4%, και επιβαρύνονται επίσης από ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο και να περιορίσουν τη ζήτηση καυσίμων.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η πλειονότητα των αξιωματούχων παρέμεινε επιθετική για τον πληθωρισμό και τις αυστηρές συνθήκες στην αγορά εργασίας, σηματοδοτώντας περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.
Η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στήριξε τον δείκτη του δολαρίου, ο οποίος οδεύει προς τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών. Ο δείκτης έχει μέχρι στιγμής αυξηθεί περίπου 2,5% σε μηνιαία βάση.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,57% στα 75,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,61% στα 82,72 δολάρια το βαρέλι.
Κέρδη άνω του 4% για το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,076% στα 52,850 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,13% στα 1.824,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,11% στα 21,073 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,99% στα 4,019 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0574 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,28% στο 1,1982 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8828 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr