Οι επενδυτές παγκοσμίως περιμένουν τη δημοσίευση την Τετάρτη των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αφού πρόσφατα στοιχεία αύξησαν τον κίνδυνο να παραμείνουν υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Το μπρεντ βρίσκεται στη μέση του εύρους συναλλαγών από τα τέλη Δεκεμβρίου μεταξύ 78 και 88 δολαρίων το βαρέλι, με ορισμένους επενδυτές να αποκομίζουν κέρδη λόγω ανησυχιών για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι παραμένουν αισιόδοξοι λόγω των ελπίδων για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα», είπε ο Σατόρου Γιοσίντα, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities.
Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο περισσότερο από 1% τη Δευτέρα λόγω της αισιοδοξίας για την κινεζική ζήτηση, η οποία οι αναλυτές αναμένουν να ανακάμψει φέτος μετά την κατάργηση των περιορισμών για τον COVID-19.
Τα σημάδια περιορισμένων προμηθειών στήριξαν επίσης τις τιμές.
Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή περίπου το 5% της παραγωγής της, τον Μάρτιο, αφού η Δύση επέβαλε πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα του λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι μέρος της ομάδας παραγωγών ΟΠΕΚ+, οι οποίοι συμφώνησαν τον Οκτώβριο να μειώσουν τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του 2023.
Κοιτάζοντας μπροστά στο υπόλοιπο 2023, η ζήτηση πρόκειται να υπερβεί την προσφορά, δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
«Έπειτα από ένα ταραγμένο 2022 φαίνεται όλο και πιο εύλογο ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, τα επιτόκια θα κορυφωθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί σταδιακά, ενώ η προσφορά πετρελαίου θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης», είπε.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,88% στα 77,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,36% στα 83,75 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,374% στα 48,690 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,46% στα 1.841,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,24% στα 21,767 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,90% στα 4,187 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0652 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,50% στο 1,2098 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,75% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8804 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr