Οι τιμές πιέστηκαν από τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Η άνοδος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια προσαρμογή δεδομένων, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές μείωσε τον αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
«Το μπρεντ απέτυχε και πάλι να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών αυτή την εβδομάδα. Μαζί με τη μεγάλη αύξηση του αργού στις ΗΠΑ, οι τιμές παραμένουν υπό πτωτική πίεση», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.
Το μπρεντ κινείται σε εύρος τιμών 80-90 δολαρίων το βαρέλι τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ το αμερικανικό αργό κυμαίνεται μεταξύ 72 και 83 δολαρίων από τον Δεκέμβριο.
«Οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ ασταθείς αυτή τη στιγμή, με τους εμπόρους να έχουν πολλά να πάρουν», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ, επισημαίνοντας τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 bpd από τη Ρωσία τον Μάρτιο, την ισχυρή κινεζική οικονομική ανάκαμψη και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως.
Η Κίνα θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου φέτος μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της για τον COVID-19, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά παρακολουθεί στενά τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου. «Είναι ανοιχτό σε ερμηνεία πώς θα επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου της χώρας από τις διεθνείς κυρώσεις ή σε ποιο βαθμό η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε το πετρέλαιο ως μοχλό πίεσης», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν τον Ιανουάριο μόνο κατά 160.000 bpd από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά περίπου 1 εκατομμύριο bpd παραγωγής θα σταματήσει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, ανέφερε ο IEA.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,31% στα 78,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,21% στα 85,58 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,292% στα 52,915 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,13% στα 1.847,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,01% στα 21,57 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,32% στα 4,0635 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0705 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,22% στο 1,2052 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί οριακά 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8881 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr