Σχεδιάζοντας ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο, η γηραιά Ήπειρος σπεύδει να εξασφαλίσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές.
Φέτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Ταρέκ ελ-Μόλα οι εξαγωγές της χώρας πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές σε περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg, μίλησε για δύο τερματικούς σταθμούς LNG στις ακτές της Μεσογείου που έχουν σχεδιαστεί για να αποστέλλουν 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ωστόσο, βάσει των τοποθετήσεών του, η επίτευξη αυτών των επιπέδων θα εξαρτηθεί από την άντληση περισσότερου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και τη λήψη περισσότερων ροών από το Ισραήλ.
«Εκτιμώ ότι θα φτάσουν σε πλήρη χωρητικότητα μέχρι το 2025», τόνισε σε συνέντευξή του στο Κάιρο την Τρίτη. «Αυτή είναι η στιγμή που θα υλοποιηθεί η τρέχουσα εκστρατεία γεώτρησης που αναλαμβάνουμε».
Όπως τονίζει το Bloomberg, αν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μακροπρόθεσμα, φέτος και το 2024 οι παγκόσμιες προμήθειες LNG θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ελ-Μόλα σημείωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει νέους τερματικούς σταθμούς LNG ή να επεκτείνει κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες μέχρι να έχει περισσότερο αέριο για αποστολή στο εξωτερικό. Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του μοιράζει τις πωλήσεις της LNG περίπου ομοιόμορφα μεταξύ μακροπρόθεσμων συμβάσεων και της αγοράς spot και πιθανότατα θα το διατηρήσει έτσι.
Μεγάλο ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις διεθνείς ενεργειακές εταιρείες», είπε, προσθέτοντας ότι η Exxon Mobil Corp., η BP Plc και η Shell Plc και άλλοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.
Η Αίγυπτος αντλεί περίπου 600.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά σχεδόν όλα αυτά χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της των 104 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον υπουργό δεν αντισταθμίζει πλέον εισαγωγές αργού και διυλισμένων καυσίμων για να προφυλαχθεί από υψηλότερες τιμές. «Με την αστάθεια του πετρελαίου, η αντιστάθμιση είναι πολύ ακριβή», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr