Λόγω της μεγάλης χρήσης του αλλά και της ενδυνάμωσής του στην αρχή της χρονιάς, που επιταχύνθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου, ο χαλκός αποτελεί κορυφαίο βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Μιλώντας στο CNBC, ο Lead Portfolio Manager της BNY Mellon, Al Chu, υπογράμμισε ότι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της προοπτικής χαλκού είναι μια αλλαγή σε μακροπρόθεσμη βάση, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα.
«Ο χαλκός χρησιμοποιείται συνήθως ως κατασκευαστικό μέταλλο για καλωδιώσεις για κτίρια, καλωδιώσεις για μηχανήματα και παντού, αλλά αν δούμε την τάση μετάβασης σε καθαρή ενέργεια μηδενικών εκπομπών και την απανθρακοποίηση, ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είναι η ηλιακή ενέργεια, είναι άνεμος, είναι ηλεκτρικά οχήματα, είναι κάποια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας; Κάθε ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό χαλκό, γιατί αν μιλάμε για ηλεκτρισμό και μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε χαλκό».
Πέρα από τις ποσότητες χαλκού που είναι πιθανό να απαιτηθούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, ο Chu τόνισε επίσης τη μείωση της ποιότητας του μετάλλου τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνουν μεγάλα έργα εξόρυξης.
«Πολλά από αυτά τα αποθέματα και κοιτάσματα βρίσκονται σε πολύ, πολύ δύσκολα μέρη για παραγωγή, δεν είναι σε πολύ ανεπτυγμένες περιοχές όπου είναι πολύ εύκολο, ας φτιάξουμε ένα mega ορυχείο», υποστήριξε.
Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε ότι θα υπάρχει πάντα βραχυπρόθεσμη κυκλική αστάθεια, αλλά υποστήριξε ότι η τιμή του χαλκού πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να δώσει κίνητρα για πολύ μεγαλύτερους κύκλους εξερεύνησης ή μια πλατφόρμα ανάπτυξης δευτερογενών αγορών και ανακύκλωση χαλκού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr