Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και τη μείωση της τροφοδοσίας αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν πρωτοφανή άνοδο, με την Ευρώπη να αγοράζει όγκους-ρεκός LNG.
Ως αποτέλεσμα, με τη σειρά τους εκτοξεύτηκαν και οι τιμές για το φυσικό αέριο αναφοράς της Ευρώπης και το ασιατικό LNG spot.
Σε δημοσίευμα του Reuters, υπογραμμίζεται ότι ο Thomas Maurisse, ανώτερος αντιπρόεδρος της γαλλικής TotalEnergies, υποστήριξε για το LNG ότι «οι εντάσεις που παρατηρήσαμε το 2022 δεν έχουν τελειώσει για το 2023». «Ακόμη κι αν η Ευρώπη είναι τώρα πιο σίγουρη για τον χειμώνα του 2023, παραμένει δύσκολο και μπορεί να επιστρέψει η ζήτηση στην Ευρώπη και στην Κίνα».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο ίδιος επισήμανε ότι οι προμήθειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να μειωθούν κι άλλο, ενώ η αύξηση των προμηθειών LNG «δεν θα είναι αρκετή» φέτος. Αυτό, πιθανόν σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν «λίγο υψηλότερες τα επόμενα χρόνια». «Μόνο από το 2026-2027, όταν θα έχουμε ένα νέο ενεργειακό κύμα από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ίσως φτιάξει λίγο η κατάσταση».
Απαραίτητα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια
Από την πλευρά του, ο Akshay Kumar Singh, διευθύνων σύμβουλος της Petronet LNG της Ινδίας, υποστήριξε ότι «ο κλάδος έχει συνειδητοποιήσει τώρα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα με αγορές spot. Επομένως, η ανάγκη είναι να έχουμε ένα καλό μείγμα μακροπρόθεσμων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων συμβολαίων».
«Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και η αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης έχουν σίγουρα βοηθήσει τη χώρα μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι «στο μέλλον, πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με περισσότερα συμβόλαια σε μακροπρόθεσμη βάση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr