Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ανέβηκαν περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Οκτώβριο, αφού η Κίνα εγκατέλειψε ό,τι είχε απομείνει από την πολιτική της για μηδενικό COVID-19, ανοίγοντας ξανά τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου.
Οι εισαγωγές αργού της Κίνας αυξήθηκαν 4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ η αναμενόμενη αναζωπύρωση των ταξιδιών για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους στο τέλος της εβδομάδας αύξησε τις προοπτικές για τη ζήτηση για καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές.
Τα επίπεδα κυκλοφορίας στην Κίνα ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19, με αποτέλεσμα την ισχυρότερη ζήτηση για αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
Ωστόσο, οι νέες αναφορές το Σαββατοκύριακο για ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον COVID-19 επιβαρύνουν το συναίσθημα.
«Ενώ η προοπτική της Κίνας έχει αντιστραφεί, πρέπει να σημειωθεί ότι η ομαλοποίηση της ζήτησης πετρελαίου της θα είναι σταδιακή... Όπως έχουν τα πράγματα, η ανάκτηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας παραμένει αναμενόμενη, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα δημοσιεύσουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους αυτή την εβδομάδα.
Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός που ξεκίνησε τη Δευτέρα, καθώς και στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα για να δουν αν θα συνεχίσει την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,47% στα 79,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,29% στα 85,05 δολάρια το βαρέλι.
Κάτω από 60 ευρώ η μεγαβατώρα το φυσικό αέριο
Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς κάνουν «βουτιά» 10,510% στα 58 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,08% στα 1.920,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,18% στα 24,325 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,82% στα 4,1818 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0826 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,18% στο 1,2202 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8871 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr