Το μπρεντ άγγιξε ακόμα και τα 128 δολάρια το βαρέλι πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά μειώθηκε κατά 25% το δεύτερο εξάμηνο.
Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση μειώνοντας τα κέρδη ολόκληρου του 2022 κατά λίγο περισσότερο από 10%, αλλά όσοι επένδυσαν σε αυτό μακροπρόθεσμα βγήκαν περίπου κατά 30% κερδισμένοι, επισημαίνει η UBS.
Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι τα ενεργειακά προβλήματα του 2022, όπως η ανακατεύθυνση της ρωσικής προσφοράς και η ανεπαρκής επένδυση σε παραγωγική ικανότητα, πιθανότατα θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν και το 2023, με τις τιμές του αργού πετρελαίου να αυξάνονται φέτος στα 110 δολάρια ανά βαρέλι.
Η ζήτηση πετρελαίου το 2023 θα καθοδηγείται από την Ασία
Το 2023 η UBS αναμένει η ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα (mbpd), με τη ζήτηση να ξεπερνά το ρεκόρ 103mbpd το δεύτερο εξάμηνο. Ενώ η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου πέρυσι υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό από χώρες του ΟΟΣΑ, αναμένει ότι αυτή η ζήτηση θα είναι ασθενής φέτος.
Αντίθετα, βλέπει τα τρία τέταρτα της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 να προέρχονται από την αναδυόμενη Ασία (+1,2mbpd). Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στον κόσμο, ανοίγει ξανά γρήγορα την οικονομία της. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό έτος, με αύξηση της ζήτησης σε βάθος χρόνου, παρόλο που η επαναλειτουργία είναι πιθανό να είναι ασταθής βραχυπρόθεσμα με περιστασιακές αναποδιές.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ θα ξαναρχίσουν να ξαναγεμίζουν τα αποθέματά τους
Το τέλος της πώλησης περισσότερου από 1mbpd από στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ το 2022 είναι πιθανό να οδηγήσει σε ταχύτερη πτώση των εμπορικών αποθεμάτων φέτος. Ήδη τα αποθέματα του ΟΟΣΑ, εμπορικά και στρατηγικά, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004.
Εκτός εάν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποφασίσει άλλη μια παγκόσμια απελευθέρωση αποθεμάτων, οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξαναγεμίζουν τα αποθέματά τους με αγορά 3 εκατ. βαρελιών, έπειτα από πώληση άνω των 200 εκατ. βαρελιών το 2022.
Μερικά κράτη μέλη του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη και την Ασία ενδέχεται επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να ξαναγεμίσουν τις δεξαμενές τους, ώστε να εκπληρώσουν την υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
Η ρωσική παραγωγή μπορεί να μειωθεί, ενώ η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ μπορεί να σταματήσει
Από την πλευρά της προσφοράς, οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ+ το 2023. Όμως οι προσθήκες πιθανότατα θα είναι μικρότερες από ό,τι στο παρελθόν, καθώς οι παραγωγοί πουλούν πλέον ακριβότερα από ό,τι στο παρελθόν. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται στο να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους, παρά να αυξήσουν την παραγωγή.
Άλλοι περιοριστικοί παράγοντες είναι η ταχεία αύξηση του κόστους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, η στενή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Εν τω μεταξύ, η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού τον Δεκέμβριο έχει επιβαρύνει και αυτή την προσφορά. Παρά τη μεγάλη έκπτωση για το ρωσικό πετρέλαιο σε σχέση με το μπρεντ, δεν παρατηρείται μαζική παραλαβή στις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών από Ασιάτες πελάτες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Με την απαγόρευση της ΕΕ για τα εξευγενισμένα προϊόντα από τη Ρωσία που τίθεται σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο για τη Ρωσία να βρει αγοραστές ώστε να καλύψει την απώλεια ζήτησης από την Ευρώπη.
Η UBS αναμένει, λοιπόν, ότι ο Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Ενέργειας UBS CMCI θα έχει άλλο ένα καλό έτος το 2023, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του αργού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου.
Εκτιμά ότι η τιμή του μπρεντ θα αυξηθεί το 2023 στα 110 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 107 δολάρια το βαρέλι,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr