Η Μόσχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα σχεδιάζει είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται.
Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Δεν είναι σαφές ακόμη ποιο θα είναι το ακριβές επίπεδο τιμής που εξετάζει η Μόσχα, ούτε σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί εάν οι traders θα εστιάσουν στο αν είναι υψηλότερο του πλαφόν ή αρκετά χαμηλότερο.
Μία από τις επιλογές που εξετάζει η Μόσχα προβλέπει τον καθορισμό μέγιστου ποσοστού έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο σε σχέση με τα παγκόσμια σημεία αναφοράς, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να υπερβούν οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας στις διαπραγματεύσεις των τιμών πώλησης με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Το ποσοστό της έκπτωσης θα αναθεωρείται τακτικά, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η άλλη επιλογή είναι να οριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε trader να αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας προκειμένου το πουλήσουν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο πλαφόν, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος τον περασμένο μήνα.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο τιμών, υποστηρίζοντας ότι δεν βασίζεται στην αγορά και θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr