Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε δύο εβδομάδες αφού τα στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξαν μια ισχυρή αμερικανική οικονομία.
Τα στοιχεία ενίσχυσαν την πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίζει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, υποστηρίζοντας τον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου την Τρίτη.
Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση για το εμπόρευμα.
«Οι αντίθετοι άνεμοι του πληθωρισμού θα μπορούσαν ακόμα να προκαλέσουν παγκόσμια οικονομική αναταραχή τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, αλλά πρόσθεσε ότι «το σταδιακό άνοιγμα της Κίνας όσον αφορά τον COVID είναι μια δοκιμαστικά θετική εξέλιξη».
Στην Κίνα, όλο και περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό, προκαλώντας αισιοδοξία για αυξημένη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Η χώρα πρόκειται να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση ορισμένων από τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα ήδη από την Τετάρτη, ανέφεραν πηγές.
Η αγορά ζυγίζει τον αντίκτυπο στην παραγωγή του ανώτατου ορίου τιμής 60 δολάρια/βαρέλι στο ρωσικό αργό που επέβαλαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, συμβάλλοντας στην αστάθεια της αγοράς.
Το πλαφόν προστίθεται στο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης και παρόμοιες δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.
Η Ρωσία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μην πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον υπογράφει το πλαφόν.
Η απειλή απώλειας ασφάλισης θα περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά των δεξαμενόπλοιων και θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 bpd από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Rystad Energy.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,42% στα 75,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,38% στα 81,54 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει και το φυσικό αέριο
Πτωτικά, αν και πιο ήπια, κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,456% στα 134,085 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,54% στα 1.791 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,32% στα 22,715 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,59% στα 3,8175 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0517 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,23% στο 1,2218 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8609 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr