Το πλαφόν θα επανεξετάζεται κάθε δύο μήνες, με την ΕΕ να υποχωρεί στην πίεση από ορισμένες χώρες να μειώσουν το ανώτατο όριο, επιβεβαίωσαν διπλωμάτες στο Reuters.
Σημειώνεται ότι η G7 πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο, ύψους 65-70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας και την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ανώτατο όριο, εάν συμφωνηθεί, θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου.
Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το πλαφόν σε αυτά το επίπεδα, τονίζοντας ότι το ρωσικό αργό Ural διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, οπότε το προτεινόμενο από την ΕΕ ανώτατο όριο θα ήταν αναποτελεσματικό.
«Το νέο υπό συζήτηση πλαφόν είναι τώρα στα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται» δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. Δύο άλλοι επιβεβαίωσαν το επίπεδο των 60 δολαρίων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη συμφωνία.
Οι τρεις χώρες επιμένουν επίσης ότι το πλαφόν πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά για να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και των γεωπολιτικών συνθηκών. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ έκαναν λόγο για μια αναθεώρηση κάθε δύο μήνες.
Έρχονται νέες κυρώσεις
Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία θέλουν επίσης το ανώτατο όριο τιμών της G7, το οποίο θα αντικαταστήσει την αυστηρότερη απαγόρευση της ΕΕ για την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού που συμφωνήθηκε τον Μάιο, να συνοδεύεται από ένα νέο πακέτο άλλων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την προσθήκη περισσότερων Ρώσων στον κατάλογο των ατόμων που δεν μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία επί της ΕΕ θα δεσμευθούν, αλλά και την απαγόρευση εκπομπών σε περισσότερα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη, την αποσύνδεση περισσότερων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σε περισσότερα προϊόντα της ΕΕ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «εργάζεται με φουλ ταχύτητα για το ένατο πακέτο κυρώσεων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr