Η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τις λοιμώξεις σε πολλές ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ζωής πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνου. Στον κόμβο παραγωγής της Guangzhou οι Αρχές υποχρέωσαν εκατομμύρια κατοίκους να υποβληθούν σε εξετάσεις για COVID-19 την Τετάρτη.
«Τα προβλήματα ζήτησης που σχετίζονται με την Κίνα, το αναζωογονημένο δολάριο και το χαλαρό ισοζύγιο πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πιο χαμηλά», εκτίμησε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
Βέβαια, η πτώση των τιμών μπορεί να συγκρατηθεί με την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν της G7 να επίκεινται, πρόσθεσε.
«Ενώ η αφήγηση των τελευταίων εβδομάδων επικεντρώθηκε στην πιθανότητα χαλάρωσης των κινεζικών περιορισμών για τον COVID, η πραγματικότητα δείχνει τους αριθμούς των κρουσμάτων να εκτινάσσονται στα ύψη, περιορισμούς να επιβάλλονται εκ νέου και να γίνονται μαζικά τεστ», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ της χρηματιστηριακής OANDA.
Το αργό σημείωσε σημαντική άνοδο νωρίτερα φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά, με το μπρεντ να πλησιάζει στο ιστορικό υψηλό του στα 147 δολάρια. Έκτοτε, οι τιμές έχουν πέσει λόγω της ανησυχίας για ύφεση και το μπρεντ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% αυτή την εβδομάδα.
Η αγορά δέχτηκε πιέσεις την Τετάρτη από τη μεγάλη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια, ανεβάζοντας τα αποθέματα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.
Χωρίς να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τελικά αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο αργότερα την Πέμπτη θα είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα, τα οποία είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιβράδυνση τόσο στους μηνιαίους όσο και στους ετήσιους βασικούς αριθμούς για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει το μέγεθος των προγραμματισμένων αυξήσεων των επιτοκίων, κάτι που θα θεωρηθεί θετικό για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,57% στα 85,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,38% στα 92,30 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει και το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,007% στα 112,005 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 1.710,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,67% στα 21,185 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,14% στα 3,658 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,66% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9944 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,16% στο 1,1373 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,78% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8744 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr