Η περικοπή έρχεται εν όψει του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο και θα συμπιέσει την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά.
«Μεταξύ των βασικών επιπτώσεων της τελευταίας περικοπής του ΟΠΕΚ είναι μια πιθανή επιστροφή της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια (το βαρέλι)», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Τα κέρδη, ωστόσο, θα περιοριστούν από την αύξηση των αντίξοων οικονομικών ανέμων».
Και οι δύο δείκτες αναφοράς οδεύουν προς εβδομαδιαία κέρδη για δεύτερη εβδομάδα, με αυτόν του μπρεντ να πλησιάζει το 8% αυτή την εβδομάδα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς εξακολουθεί να υποχωρεί απότομα αφού πλησίασε στο ιστορικό υψηλό του των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Με το μπρεντ τώρα να έχει επιστρέψει σταθερά στο εύρος των 90-100 δολαρίων, ο όμιλος πιθανότατα θα είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, αν και παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ της χρηματιστηριακής OANDA, αναφερόμενος στον ΟΠΕΚ+.
Η ισχύς του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων και τείνει να επιβαρύνει το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση μισθοδοσίας μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων των ΗΠΑ που αναμένεται αργότερα την Παρασκευή για ενδείξεις σχετικά με το πόσο περαιτέρω πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ.
Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του την Πέμπτη για τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ και ο ίδιος και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψουν την άνοδο των τιμών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,01% στα 89,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,94% στα 95,30 δολάρια το βαρέλι.
Κάτω από 165 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου
Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 8,071% στα 161,530 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν λύσεις μακριά από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας σε μια προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, με αρκετούς να σκοπεύουν να κάνουν τη μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 1.716,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,11% στα 20,683 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,42% στα 3,431 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,971 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,39% στο 1,1202 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,875 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr