Το πετρέλαιο καταγράφει μέχρι στιγμής κέρδη αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της μεγαλύτερης μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, δήλωσε η Fiona Cincotta, ανώτερη αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο City Index.
«Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός αντίκτυπος μιας μεγάλης περικοπής θα ήταν μικρότερος, δεδομένου ότι ορισμένα από τα μέλη αποτυγχάνουν να επιτύχουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους», πρόσθεσε η Cincotta.
Τον Αύγουστο, ο OPEC+ έχασε τον στόχο παραγωγής του κατά 3,58 εκατομμύρια bpd.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν στη Βιέννη για να συζητήσουν περικοπές παραγωγής έως και 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ στο Reuters.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ να αποφύγουν τις βαθιές περικοπές, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει την άνοδο των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μια συμφωνία για μεγάλες περικοπές «θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο όμιλος είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research, προσθέτοντας ότι «θα σύσφιγγε σημαντικά την αγορά».
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύριο βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.
Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου άσκησε επίσης πίεση στις τιμές του αργού, καθώς κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,52% στα 86,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,58% στα 92,33 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,118% στα 167 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η εξέλιξη έρχεται ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό πωλείται σε τρίτες χώρες.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,54% στα 1.721,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 2,56% στα 20,558 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,66% στα 3,467 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,62% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9921 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,99% στο 1,1359 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,874 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr