Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τριετές σχέδιο του έθνους, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Bloomberg, οι ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν 40% στα 125,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023-2025. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών υπολογίζονται σε 142 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.
Οι σημαντικότεροι πελάτες
Αν και το σχέδιο της Ρωσίας δεν περιλαμβάνει ανάλυση των εξαγωγικών αγορών, βάσει των δεδομένων προηγούμενων ετών αλλά και τις τρέχουσες ροές, η Τουρκία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom. Πέρυσι ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου εξήγαγε σχεδόν 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία.
Η Κίνα θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου από τη Ρωσία το επόμενο έτος. Η συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της China National Petroleum Corporation προβλέπει σταδιακή αύξηση της προσφοράς μέσω του αγωγού Power of Siberia σε περίπου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023.
Με βάση τις παραπάνω παραδοχές και λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες προμήθειες περίπου 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να παραδοθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 123 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Ρωσία εξάγει σήμερα στην Ευρώπη περίπου 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτά τα στοιχεία υπόκεινται σε αλλαγές καθώς η Gazprom λαμβάνει την τελική απόφαση για τις προμήθειες με βάση τις συνθήκες της αγοράς, τα αιτήματα των πελατών και πιθανώς περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση.
Ροές πετρελαίου
Όσον αφορά στο πετρέλαιο, η Ρωσία αναμένει μικρή αύξηση στις εξαγωγές αργού, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της από τη χώρα. Το τριετές προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει 250 εκατομμύρια τόνους αργού που θα εξαχθούν το επόμενο έτος, από 243 εκατομμύρια τόνους που παραδόθηκαν φέτος. Παράλληλα, το 2024 και το 2025, αναμένεται να αποσταλούν 255 εκατομμύρια τόνοι και 260 εκατομμύρια τόνοι αντίστοιχα.
Οι αποστολές παραγώγων πετρελαίου, ωστόσο, φαίνεται να μειώνονται σε 113 εκατομμύρια τόνους το 2023, από 130 εκατομμύρια τόνους που προβλεπόταν φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr