Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, εν μέρει… πληγωμένα από το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. Ο δείκτης του δολαρίου διατηρήθηκε κοντά στο υψηλό της περασμένης εβδομάδας πάνω από το 110.
Το τρίτο τρίμηνο μέχρι στιγμής, τόσο το μπρεντ όσο και το WTI έχουν μειωθεί κατά 20%, στη χειρότερη τριμηνιαία ποσοστιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού τους πρώτους τρεις μήνες του 2020.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, με την αγορά επίσης να κλονίζεται από τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για σχεδόν μηδενική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο λόγω της ασθενέστερης προοπτικής ζήτησης στην Κίνα.
«Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος. Αυτά είναι άσχημα νέα για τη ζήτηση πετρελαίου και έρχεται μια ημέρα μετά την πρόβλεψη της ΔΟΕ για το ίδιο θέμα», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στίβεν Μπρένοκ.
«Οι φόβοι για ύφεση σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια των ΗΠΑ προκάλεσαν ένα ισχυρό πτωτικό κοκτέιλ», συμπλήρωσε.
Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλίμα επιβαρύνεται και από τα σχόλια του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι είναι απίθανο να επιδιώξει την αναπλήρωση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου μέχρι μετά το οικονομικό έτος 2023.
Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά βρήκε κάποια υποστήριξη στις φθίνουσες προσδοκίες για επιστροφή του ιρανικού αργού, καθώς οι δυτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τις προοπτικές αναβίωσης μιας πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν επίσης να υποστηριχθούν το τέταρτο τρίμηνο από πιθανές περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, οι οποίες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του οργανισμού τον Οκτώβριο, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση λόγω της αβεβαιότητας για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,56% στα 85,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,73% στα 91,50 δολάρια το βαρέλι.
Κάτω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 8,066% στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,25% στα 1.673,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 1,58% στα 18,962 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 0,86% στα 3,46 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9987 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,46% στο 1,141 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8753 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr