Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν επιβληθούν πλαφόν τιμών και μια μικρή περικοπή στα σχέδια παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα υποστήριξε επίσης τις τιμές.
«Τους επόμενους μήνες, η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο απώλειας του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.
Το μπρεντ υποχώρησε απότομα από την άνοδο τον Μάρτιο κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιεσμένο από τις ανησυχίες για ύφεση και ζήτηση.
Παρά την ανάκαμψη της Παρασκευής, και οι δύο δείκτες αναφοράς οδηγούνται σε εβδομαδιαία πτώση άνω του 2%, με το μπρεντ αυτή την εβδομάδα να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
«Πιστεύω ότι το sell off των τιμών του πετρελαίου μπορεί να σταματήσει προς το παρόν λόγω της ανάκαμψης του κλίματος κινδύνου σε γενικές γραμμές», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ, προσθέτοντας ότι το ασθενέστερο δολάριο και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έχουν προσφέρει υποστήριξη για ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.
Ενώ η στενότητα της προσφοράς υποστηρίζει την αγορά, η άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και τα περισσότερα lockdown λόγω COVID-19 στην Κίνα έχουν επιβαρύνει το κλίμα.
Η πόλη Τσενγκντού παρέτεινε το lockdown για τους περισσότερους από τους περισσότερους από 21 εκατομμύρια κατοίκους της την Πέμπτη, ενώ σε εκατομμύρια ακόμη σε άλλα μέρη της Κίνας είπαν να αποφύγουν τα ταξίδια κατά τις επερχόμενες διακοπές.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,86% στα 85,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,88% στα 90,83 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,88% στα 207,555 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 1,11% στα 1.739,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,43% στα 18,698 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 2,12% στα 3,6015 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,85% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0079 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,92% στο 1,1607 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8683 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr