Η χώρα πέτυχε άλλωστε εξαγωγές 3 εκατομμυρίων τόνων τον Ιούλιο, έπειτα από τη συμφωνία του ΟΗΕ.
Τον Ιούλιο, η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, με εγγυήσεις για τα πλοία σιτηρών ώστε να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με αναφορές, περισσότερο από 720.000 τόνοι σιτηρών σε 33 πλοία έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.
Εκτός από τα πλοία που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι άλλα 18 φορτώνουν ή περιμένουν άδεια να φύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια.
Σε ξεχωριστή δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι οι εξαγωγές βασικών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.
Οι ποτάμιες, οι σιδηροδρομικές και οι οδικές διαδρομές εξακολουθούν να είναι βιώσιμες
Σημαντικότερη μέχρι στιγμής υπήρξε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών με ποτάμιες, σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές, αναφέρει το France 24 .
Οι λεγόμενες «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλουν 2,5 έως 3 εκατομμύρια τόνους προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε μήνα.
Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 68 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ουκρανικού σίτου
Οι ΗΠΑ, μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) , δήλωσαν ότι παρέχουν πάνω από 68 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) για την αγορά, μετακίνηση και αποθήκευση έως και 150.000 μετρικών τόνων ουκρανικού σίτου.
Σύμφωνα με την USAID, ο κόσμος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Προκειμένου να σωθούν ζωές, οι ανθρωπιστές χρειάζονται πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα καταστήματα σιτηρών για να τα παραδώσουν στους πληθυσμούς που το χρειάζονται περισσότερο.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εξαγωγέας σιταριού. Το άνοιγμα της ουκρανικής αγοράς είναι ένα ζωτικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα στις χώρες της Αφρικής, όπου το αυξανόμενο κόστος των εισαγόμενων τροφίμων έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr